Jo mere uddannelse du har i bagagen, jo flere muligheder har du for at komme op ad trappen

Besim Avdic har brugt voksenlærlingeordningen til at blive industrislagter med speciale. Han er monsterglad for de mange muligheder, der er i det danske erhvervsuddannelsessystem og har store planer for fremtiden.

Bov. Svinekam. Ribbensteg. Mørbrad. Hamburgerryg. Skinke. 

Ikke alene kan Besim Avdic alle udskæringerne, han kan også selv slagte svinet, udbene og partere det, så intet går til spilde. 

I maj bestod Besim Avdic svendeprøven som industrislagter med speciale i svineslagtning.

Midt i en covid19-krise og et usikkert arbejdsmarked er den 27-årige voksenlærling ekstra glad for nu at have papir på sin uddannelse.

”Jo mere uddannelse du har i bagagen, jo bedre løn og jo flere muligheder for at klare dig. Det gælder inden for alle brancher i den her coronatid, men i særdeleshed også inden for slagteri- og fødevarebranchen”, siger Besim Avdic. 

Han arbejder på gigantslagteriet Danish Crown i Horsens og er mægtig glad for, at han fik mulighed for at blive voksenlærling og udbygge sin toårige uddannelse som industrislagter med et års speciale.

”Jeg tror ikke, at det er gået op for ret mange, at man kan bygge videre på en erhvervsuddannelse hele livet. Voksenlærlingeordningen betyder jo, at du lærer en masse nyt, samtidig med at du tjener en god løn. Og så kan du komme videre op ad trappen i dit arbejdsliv senere hen, når det passer dig,” siger han.

Monsterglad for sit fag

Besim Avdic har selv store planer om at komme op ad trappen i sit arbejdsliv. Men det skal ikke være lige nu, hvor han glæder sig til at komme på akkord, afprøve sine færdigheder og tjene langt flere penge end at være på timeløn.

”Jeg er blevet monsterglad for mit fag. Nu vil jeg klø på nogle år, men så vil jeg gerne videre og blive enten mester, dyrlæge eller arbejde som uddannelseskoordinator og hjælpe andre unge til at blive faglærte”, siger han og noterer, at arbejdsmarkedet forandrer sig ekstremt hurtigt både på grund af coronakrise, automatisering og digitalisering.

”Man er nødt til at tage på kurser og uddanne sig for at følge med,” konstaterer han med den største selvfølgelighed.

Styr på integrationen

Den bosniskfødte Besim Avdic er selv lidt overrasket over, at han er havnet på slagtergangen på Danmarks største svineslagteri. Faderen blev dræbt i krigen på Balkan, da Besim Avdiz var spæd, og hans mor flygtede til Danmark med to små børn.

Det blev til en barndom og ungdom i Næstved, hvor han tog en handelsuddannelse og var i lære i en Ekspert-butik, hvor han solgte radio- og tv-apparater.  Da han var udlært, havde butiksejeren ikke råd til at fastansætte ham, så for at tjene penge prøvede han lidt af hvert. Blandt andet håndværker.

”Efterhånden fandt jeg ud af, at jeg ville være slagteriarbejder, og fik en læreplads i Ringsted. Men i mellemtiden flyttede både min søster og min mor til Jylland. Vi har et stærkt familiesammenhold, så for at være tæt på dem fik jeg flyttet min elevstilling til Danish Crown,” beretter han. 

Besim Avdic har julelys i øjnene, når han fortæller, at hans søster er dansk forlovet og har fået en datter.

”Min lille niece hedder Ella, og min mor er sektionschef i Bilka i Tilst, så vi har fået styr på integrationen i vores familie,” griner han.

Prøv de mange muligheder

Da Besim Avdic først havde besluttet sig for at blive industrislagter, kunne ti vilde heste ikke bremse ham. Og det mener han, andre ufaglærte og faglærte på det danske arbejdsmarked også kan lære af.

”I starten synes jeg, at det var lidt ulækkert, og der var meget blod. Men det vænner man sig hurtigt til. Derfor vil jeg sige til andre unge, der er lidt skeptiske over for at kaste sig over noget nyt: Prøv det. Lad være at sige nej og afskære dig selv for nogle muligheder, fordi du er usikker,” lyder hans råd.

I det hele har Besim Avdic en livsfilosofi, der handler om aldrig at sige nej til noget, før man har prøvet det af.

Det danske uddannelsessystem er så fuld af muligheder, så man kan prøve tingene af, indtil man finder sin rette hylde. Voksenlærlingeordningen er jo vildt god, fordi man kan lære noget nyt og på samme tid få større sikkerhed i sit job og flere valgmuligheder.

– Besim

Besim Avdic hilser på danske, polske og bosniske kolleger på vej hjem fra dagholdet på Danish Crown. Vi ses i morgen, lyder det fra en kollega. God fyraften, siger en anden.

”Det er en god arbejdsplads. Det er hårdt fysisk arbejde, og folk knokler, men der er også plads til sjov og ballade. Vi er flest mænd, og der er nok en del drengehumor men også et godt kammeratskab,” fortæller han.

”Det er lige mig. Båndet kører hele tiden, og det duer ikke at sløse. Man bliver selv stærkere og stærkere, og man kan også mærke, at man bliver dygtigere til sit arbejde, og det giver en tilfredshed,” fastslår han.

Men Besim Avdic kan også se på sine ældre kolleger på slagteriet, at deres kroppe bliver nedslidte af hårdt fysisk akkordarbejde hver dag. Derfor forstår han godt, at Fødevareforbundet NNF kæmper med næb og klør for en differentieret pensionsalder, så nedslidte får ret til tidligere pension.

”Jeg er jo ung, og min krop kan klare det. Men puhha, nogle af de ældre har svært ved at holde til det, og spørgsmålet er, om min krop ville kunne holde til det her job frem til pensionsalderen. Også i det lys er det godt at have planer og bruge sine uddannelsesmuligheder,” siger han.

Besim viser sin arbejdsplads i denne 360 graders video. Hvis du ser videoen på en smartphone, kan du bevæge telefonen og se dig omkring

Vil du også være voksenlærling?

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan du selv kan blive voksenlærling/voksenelev, kan du finde information om, hvordan du kommer godt i gang med trin-for-trin-guide for ledige og ufaglærte i beskæftigelse.

Læs mere her: