Fem voksenlærlinge på stribe i samme virksomhed: Svendebrevet har boostet vores selvtillid

På virksomheden Agri-Norcold i Vejen er den første håndfuld lagerarbejdere nu løftet fra ufaglært til faglært. Voksenlærlinge-ordningen med løn under uddannelse og tilskud til arbejdsgiver betød det store gennembrud.

“Hvad skal sådan en gammel fyr som mig med en uddannelse?”

Sidste år gik den 57-årige lagerarbejder Jan Heino Busemann rundt om sig selv og var i vildrede med, om han skulle lægge billet ind på at blive voksenlærling og for første gang siden folkeskolen tilbage på skolebænken.

Men både arbejdsgiver, tillidsrepræsentant, kolleger og konen derhjemme tilskyndede ham til det. Og så blev det sådan. Køreturen til arbejdspladsen Agri-Norcold i Vejen blev skiftet ud med en køretur til erhvervsskolen i Esbjerg. I dag er han den stolte indehaver af et uddannelsesbevis med den flotte karakter 10.

Christina Kjærhus, Brian Nielsen, Jan Heino Busemann, Mike Hoff og Kim Therkelsen har nu papir på at være faglærte. De er enige om gevinsterne: Stolthed, jobsikkerhed og mere i lønningsposen.

”Jeg er blevet boostet med selvtillid og er totalglad for at have fået papir på at være lageroperatør”, siger han.

Fire andre kolleger nikker. De fem lageroperatører har alle været voksenlærlinge og oplever nu en kæmpe personlig og faglig stolthed ved at få en uddannelse.

Jeg er blevet boostet med selvtillid og er totalglad for at have fået papir på at være lageroperatør.

– Jan Heino Busemann

Som ufaglært har Jan Heino Busemann haft mange forskellige job. I de sidste fire år som lagerarbejder i det gigantstore fryse- og lagerhus Agri-Norcold.

“Fra jeg var helt ung og gik ud af skolen, har jeg altid kunnet få et stykke arbejde. Det farlige er, at når du begynder at tjene gode penge, får du aldrig taget den uddannelse. Før nu,” griner han og pointerer, at det aldrig er for sent.

Hele familien er stolt

Kollegaen Brian Nielsen er også nyudklækket faglært med en ’lager- og terminaluddannelse med speciale i logistik’.

“Da vi fik børn, havde jeg ikke tid til at tage en uddannelse, og vi havde heller ikke pengene til det. Børnefamilier har ikke bare råd til at undvære en løn. Men voksenlærlingeordningen er jo genial, fordi du får løn under uddannelsen,” siger den 46-årige lageroperatør.

Svendebrevet har både gjort mig og min familie stolt. Fordelen ved at være uddannet er også, at jeg får nemmere ved at finde nyt job, hvis det bliver nødvendigt. Jeg er også blevet bedre til mit arbejde.

– Brian Nielsen

De er glade for, at virksomhedens ledelse prioriterer uddannelse af medarbejderne. Og sådan vil det også være i fremtiden, forsikrer HR-chef Betina Vinding.

“Kompetenceløft kommer alle til gavn, og vi har ambitioner om at løfte langt flere fra ufaglært til faglært de kommende år. Både for medarbejdernes og virksomhedens skyld,” siger hun.

Vanvittigt meget at rumme

Syv ud af ti medarbejdere i Agri-Norcold er ufaglærte, men udviklingen inden for lager og logistik går så hurtigt, at det er nødvendigt at give medarbejderne flere kompetencer, noterer hun.

Da Betina Vinding i 2016 begyndte som HR-chef, var det en helt ny og ukendt branche for hende.

“Jeg tænkte: Hvor svært kan det være at flytte en palle fra a til b med en truck? Men det gik hurtigt op for mig, hvor vanvittigt meget lagerarbejdere skal rumme, og hvor dygtige, de skal være. Jeg har fået den allerdybeste respekt for lagerfolk, der skal have overblik og styr på komplicerede arbejdsprocesser,” siger hun.

Nogle medarbejdere gemmer sig ifølge HR-chefen lidt, fordi de har udfordringer som ordblindhed eller er urutinerede på skriftlige opgaver.

“Især det grå guld kan også godt blive lidt forskrækkede over alle de nye krav om it-dokumentation og kvalitetskontrol, som der er inden for lager- og logistik i dag,” siger Betina Vinding.

“Medarbejderne bliver dygtigere, mere sikre og ansvarlige i deres arbejde, når de uddanner sig. Vi oplever, at de ikke er så bange for forandringer, og at vi som virksomhed kan uddelegere mere ansvar til dem, fordi de er blevet fagligt stærkere,” fastslår hun.

Fedt at opleve stigende interesse

Sammen med fællestillidsrepræsentant Kim Nielsen fik HR-chefen forrige år lagt en ny plan for uddannelse i virksomheden. Samtlige medarbejdere fik et brev, hvor de blev spurgt, om de havde lyst til at videreuddanne sig.

“Vi vil ikke tvinge nogen. Folk skal have lyst og være motiverede. Nu hvor de første voksenlærlinge er færdige, begynder det at sprede sig til andre kolleger. Nogle er usikre på sig selv men ser nu, at det kan lade sig gøre. Det er fedt at opleve en stigende interesse for at springe ud i uddannelse,” siger hun.

I et tæt samarbejde med AMU-centre, erhvervsskoler og fagforbund har Agri-Norcold lavet en realkompetencevurdering (RKV) af alle ansatte. Når det går op for lagerarbejderne, at de får merit for mange kompetencer og ikke skal sidde på skolebænken i årevis, øger det også interessen, fremfører fællestillidsrepræsentant Kim Nielsen.

Økonomisk gulerod

Kim Nielsen er kisteglad for, at voksenlærlingeordningen giver løn under uddannelsen, for så er en af kollegernes første indvendinger mod uddannelse fjernet.

“Når man har gennemført uddannelsen, får man også mere i løn ifølge overenskomsten, så ud over gevinsten med bedre jobsikkerhed, er der også den økonomiske gulerod,” fastslår han.

Med voksenlærlingeordningen får virksomheden også et tilskud til at dække nogle af udgifterne til uddannelse.

I takt med at folk finder ud af, at de har så mange kompetencer, som de kan få merit for, bliver de også mere nysgerrige på at få en uddannelse. De skal jo ikke sidde på skolebænken i flere år for at få et svendebrev.

– Kim Nielsen

“Det spiller da en rolle, at vi får et mindre tilskud per voksenlærling, men økonomisk er det ikke en god forretning på den korte bane, fordi man må undvære folk i produktionen. Man skal se kompetenceløft af medarbejderne som en investering i fremtiden. Markedet skifter ustandseligt, og vi har behov for faglært arbejdskraft, så vi fortsat kan udvikle os og være konkurrencedygtige,” fastslår HR-chef Betina Vinding.

Planen er, at Agri-Norcold i de næste år både skal have flere unge lærlinge og flere voksenlærlinge.

“Vi føler, at uddannelsen af de fem voksenlærlinge har været et gennembrud på alle måder. På virksomheden har det skabt en ny kultur omkring uddannelse, og vores kolleger er ikke så utrygge ved uddannelse som tidligere,” siger Kim Nielsen.


Vil du også være voksenlærling?

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan du selv kan blive voksenlærling/voksenelev, kan du finde information om, hvordan du kommer godt i gang med trin-for-trin-guide for ledige og ufaglærte i beskæftigelse.

Læs mere her: